SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Blue Haze

  • Ser Blue Haze Ser Blue Haze
  • Blue Haze    canadacheeseman.wordpress.com Blue Haze canadacheeseman.wordpre ss.com
  • Ser Blue Haze Ser Blue Haze
Wygląd i konsystencja:
jest to półmiękki ser pleśniowy z mleka krowiego wędzony na zimno na łupinach orzecha laskowego od 30 do 40 minut w zależności od wielkości sera.Ma naturalną jasnobrązową skórkę i jasne,kremowe wnętrze z niebieskimi żyłkami pleśni.Zawartość tłuszczu:45%.Dojrzewa ok.14 tygodni.

Komponenty i wytwarzanie:
wyrabiany przez mnichów z opactwa Saint-Benoît-du-Lac w Quebec.Po 10 tygodniach dojrzewania w opactwie,na 2-3 dni umieszczany jest jeszcze na drewnianych deskach aby pozbyć się nadmiaru wilgoci i aby skórka zrobiła się sucha,po czym jest wysyłany do Wojewódzkiego Fine Foods w Toronto.Tam dojrzewa kolejne 30 dni i poddany jest wędzeniu.Zimne wędzenia jest procesem, w którym wykorzystuje się tylko dym, aby dodać smaku, bez udziału ciepła. Wióry drzewne są spalane obok, a tylko zimny dym jest kierowany do komory,w której znajduje się ser.

Smak:
mieszany-słony i słodki zarazem,typowy dla serów pleśniowych,skórka o smaku delikatnego dymu.

Podawanie:
jest świetny do sosów,do sałatek z endywii i do grillowania.

Proponowane wino:
Kalifornijska Zinfandel
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis