SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Blue Castello

  • Ser Blue Castello Ser Blue Castello
  • Ser Blue Castello Ser Blue Castello
  • Ser Blue Castello Ser Blue Castello
  • Ser Blue Castello Ser Blue Castello
  • Ser Blue Castello Ser Blue Castello
  • Ser Blue Castello Ser Blue Castello
  • Ser Blue Castello Ser Blue Castello
  • Ser Blue Castello Ser Blue Castello
Wygląd i konsystencja:
Blue Castello to nowoczesny, kremowy, pleśniowy ser z mleka krowiego. Ser w kształcie pół-księżyca. Wilgotna, naturalna skórka może rozwijać szary, brązowy lub biały meszek pleśni. Faktura Blue Castello jest podobna do sera Brie, z niebieskimi, dość grubymi, poziomymi liniami. Blue Castello to ser pleśniowy z pleśnią zarówno niebieską jak i białą. Wyróżnia go łagodny oryginalny smak i kremowa konsystencja. Zawiera 70 % tłuszczu.

Komponenty i wytwarzanie:

Wzbogacony śmietanką, wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego.

Smak i zapach:

Blue Castello wydziela aromat grzybów i ma lekko pikantny smak.

Pochodzenie:

Ser został opracowany w latach 60. XX. wieku, w 1960 r przez firmę Tholstrup. Jest jednym z najstarszych serów w Skandynawii, a jego produkcję rozpoczęto w Danii.

Podawanie:

Blue Castello można podawać z chlebem, krakersami, owocami lub bez dodatków. Nadaje sosom charakterystyczny smak. Doskonale nadaje się do ziemniaków w mundurkach i pieczonego mięsa również może być podawany jako przekąska z dodatkiem wina. Jednak aby w pełni docenić jego smak należy co najmniej godzinę wcześniej przed podaniem wyciągnąć ser z lodówki.

Wartości odżywcze:
energia- 1779 kJ / 431 kcal
białko - 13,2 g
węglowodany - 0,1 g
cukier - 0,1 g
sód- 0,65 g

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis