SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Blue Canzona

  • Ser Blue Canzona Ser Blue Canzona
  • Ser Blue Canzona Ser Blue Canzona
Wygląd i konsystencja:
Ser pleśniowy typu blue cheese Canzona pochodzi z Danii. Zalicza się go do serów miękkich.

Komponenty i wytwarzanie:
Zazwyczaj wytwarza się go z mleka krowiego, chociaż bywa także produkowany z mleka owczego lub koziego.Sery z niebieską pleśnią zawdzięczają swój kolor rozwojowi grzyba z rodziny Penicilium Glaucum, którym spryskuje się rozdrobniony, powstały w procesie produkcji skrzep serowy. W celu dokładnego wniknięcia pleśni do środka sera nakłuwa się go metalowymi szpikulcami. Każdy blue cheese canzona dojrzewa od środka na zewnątrz, gdyż sprzyja to równomiernemu rozmieszczeniu zalążków pleśni.

Smak i zapach:
Charakteryzuje go ostry i pikantny smak oraz wyjątkowo wyrazisty zapach.

Podawanie:
Ser typu blue cheese Canzona doskonale nadaje się na deskę serową. Wyśmienicie sprawdza się także jako dodatek do sosów, farszów, sałatek i past serowych. Doskonale sprawdza się jako składnik kanapek.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis