SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Blu di Frabosa

  • Ser Blu di Frabosa Ser Blu di Frabosa
Komponenty i wytwarzanie:
Ten ser jest nowoczesną interpretacją starożytnych tradycji. Jest wytwarzany w okolicach miasteczka Frabosa. Miejscowi rolnicy rok temu, wykorzystywali do produkcji surowe mleko owcze, które trzymali bezpośrednio w kabinach na pastwiskach górskich. Ten ser należy do rodziny "erborinati", szczególnego rodzaju serów ,które zawierają plamy pleśni niebiesko-zielonej, wytwarzane z kultur uzyskanych z czerstwego chleba żytniego.

Po dwóch miesiącach starzenia masa serowa jest tylko częściowo sucha, ale już lekko zaszczepiona przerostami niebieskiej pleśni.

Podawanie:
Najbardziej odpowiednie wina do tego sera to Barolo i Barbaresco jak również najwyższej jakości Marsalas lub Sauternes.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis