SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Blu del Moncenisio

  • Ser Blu del Moncenisio Ser Blu del Moncenisio
  • Ser Blu del Moncenisio Ser Blu del Moncenisio
  • Ser Blu del Moncenisio Ser Blu del Moncenisio
Wygląd i konsystencja:
Blu del Moncenisio jest bardzo podobny do sera Gorgonzola. Ser jest miękki i maślany o bladożółtym kolorze z zielono-niebieski porostem. Skorupa jest szorstka, w kolorze od jasnożółtego do czerwonawego. Kształt cylindryczny o średnicy 32-35 cm i wysokości wynosi 12-15 cm.Komponenty i wytwarzanie:
Blu del Moncenisio jest produkowany z krowiego mleka lub mleka krowiego zmieszanego z niewielką ilością mleka koziego. Mleko jest wprowadzane do kotła i ogrzewane do 35-38 ° C, a następnie dodaję się płynną podpuszczkę. Skrzep powstaje w około godzinę. Zsiadłe mleko jest dzielone na duże kawałki a potem coraz mniejsze, aż do wielkości ziarna. W tym momencie masa jest przekładana do odsączenia nadmiaru serwatki na 24 godziny. Po tym okresie, w celu dalszego usunięcia pozostałości serwatki ser znajdują się w drewnianej wannie przez 3-4 dni. Następnie masę serową miesza się ze świeżym twarogiem. Przyciska się drewnianymi deskami w celu usunięcia ostatnich śladów serwatki. Formy o określonej wielkości po około 4-6 dniach zostają przeniesione do regularnego solenia na sucho. Blu del Moncenisio dojrzewa przez 2-3 miesięce, więcej czasu w zimnych, i wilgotnych pomieszczeniach.Smak i zapach:
Smak jest pełny, słodki lub pikantny, w zależności od zastosowanej technologii i okresu dojrzewania.Pochodzenie:
Blue produkowany jest na w Mont Cenis na południowych stokach Colle del Frejus i Novara. Ser produkowany z tylko mleka krowiego lub z niewielką domieszką mleka koziego.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis