SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bleu du Vercors-Sassenage

  • Bleu de Sassenage Bleu de Sassenage
  • Ser Bleu de Sassenage Ser Bleu de Sassenage
  • Ser Bleu de Sassenage Ser Bleu de Sassenage
  • Ser Bleu de Sassenage Ser Bleu de Sassenage
  • Ser Bleu de Sassenage Ser Bleu de Sassenage
  • Ser Bleu de Sassenage Ser Bleu de Sassenage
  • Ser Bleu de Sassenage Ser Bleu de Sassenage
  • Ser Bleu de Sassenage Ser Bleu de Sassenage
Wygląd i konsystencja:
Bleu du Vercors-Sassenage to tradycyjny ser pleśniowy z mleka krowiego. Całe jego złotawe wnętrze pokryte jest niebieską pleśnią. Dojrzewanie trwa 3 miesiące. Średnica sera - 30 cm, wysokość 8-9 cm. Waga 5-6 kg.

Smak i zapach:

Letnia wersja Bleu du Vercors-Sassenage posiada prosty, słodki smak mleka z delikatnym posmakiem orzechów i charakterystyczny słaby zapach pleśni.

Pochodzenie:

Ten tradycyjny ser górski, słodki bleu, po raz pierwszy został wytworzony przez mnichów, a receptura rozprzestrzeniła się po okolicznych wioskach. W 1338, Baron Albert de Sassenage umożliwił swobodną sprzedaż sera produkowanego przez ludzi w jego kraju. Osiemnastowieczny francuski pisarz i filozof Diderot był znanym amatorem tego sera wytwarzanego w Masywie Vercors w regionie Rodan Alpy. Ser otrzymał ceryfikat AOC w 1998 roku.

Podawanie:
Jest idealnym składnikiem sosów, wspaniały jako aperitif z lampką musującego wina.

Proponowane wina:

Słodkie wina białe: Barsac (Sémillon, Sauvignon). Owocowe wino czerwone: Côtes du Lubéron (Grenache Noir, Cinsault Grapes).

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis