SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bleu des Causses

  • Ser Bleu des Causses Ser Bleu des Causses
  • Ser Bleu des Causses Ser Bleu des Causses
  • Ser Bleu des Causses Ser Bleu des Causses
  • Ser Bleu des Causses Ser Bleu des Causses
  • Ser Bleu des Causses Ser Bleu des Causses
  • Ser Bleu des Causses Ser Bleu des Causses
  • Ser Bleu des Causses Ser Bleu des Causses
  • Ser Bleu des Causses Ser Bleu des Causses
  • Ser Bleu des Causses Ser Bleu des Causses
  • Ser Bleu des Causses Ser Bleu des Causses
  • Ser Bleu des Causses Ser Bleu des Causses
Wygląd i konsystencja:

Miąższ letniego sera jest wilgotny, koloru kości słoniowej, a zimowego - biały i mocno aromatyczny. Ser ma kleistą skórkę, którą pokrywa pleśń koloru pomarańczowoczerwonego i szarego. Ser ma kształt płaskiego walca. Średnica - 20 cm, 8-10 cm wysokości, waga 2,25-3 kg.
Zawartośc tłuszczu 45%.

Komponenty i wytwarzanie:

Ten bliski kuzyn sera Roquefort - jego łagodny wariant. Bleu des Causses dojrzewa przez 3 do 6 tygodni w naturalnych jaskiniach Gorges du Tarn. Jaskinie są skierowane ku północy i wentylowane za pomocą „fleurines”, naturalnych kominów, utworzonych przez układ skał. To właśnie te „fleurines” pozwalają serowi rozkwitnąć i rozwinąć prawdziwy aromat regionu. Status AOC został przyznany Bleu des Causses w 1979r.

Smak i zapach:

Smak sera jest miękki i aromatyczny, przywodzący na myśl letnie pastwiska. W zimie smak jest nawet bardziej wyraźny, świeży, wyrazisty i słonawy smak o wyczuwalnym orzechowym posmaku.

Podawanie:

Proponowane wina: Hermitage, Bordeaux.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis