SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bleu de Termignon

  • Ser Bleu de Termignon Ser Bleu de Termignon
  • Bleu de Termignon Bleu de Termignon
  • Ser Bleu de Termignon Ser Bleu de Termignon
Wygląd i konsystencja:
Ser o kształcie cylindrycznym o wadze 7 kg.Średnica 28cm, wysokość 10cm. Wnętrze kruche, jasnożółte z niewielką ilością pleśni. Skórka twarda w kolorze ceglanym. Wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego. Dojrzewa 4-5 miesięcy. Wytwarzany cały rok. Wytwarzany tylko przez jedną kobietę  w miejscowości Termignon w departamencie Savoie w regionie Rhône-Alpes. Z tego też powodu ser ten jest rzadko spotykany i trudno go kupić.

Zapach i smak:
pachnie jaskinią, mchem, wilgocią i grzybami. Smak jest zrównoważony z nutą owocową ,nieco mocny,ale niezbyt ostry.

Podawanie;
Doskonały do jedzenia z kromkę chleba, rozpływający się w ustach jak masło,
i doskonale nadaje się do przygotowania wszelkiego rodzaju sosów i zup.

Wina;
Mondeuse, Beaujolais Côte de Beaune
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis