SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bleu de Laqueuille

  • Bleu de Laqueuille    www.mundoquesos.com Bleu de Laqueuille www.mundoquesos.com
Wygląd i konsystencja:
Ser ma miękką konsystencję. Zwykle ma on kształt walca o naturalnej jasnopomarańczowej skórce i kruchych teksturach. Ser zawiera żyłki niebiesko zielonej pleśni. Cały ser waży 2.5 kilo. Ma średnicę 49cm i wysokość 9,5cm.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego. Okres dojrzewania to około trzy miesiące, a zawartość tłuszczu wynosi 45 procent. Produkowany latem i jesienią.

Smak i zapach:

Masa serowa ma delikatny zapach piwnicy i pleśni. Jest to ser ostry o świeżym, kremowym i mlecznym smaku.

Pochodzenie:

W roku 1850 Antoine Roussel mieszkał w Laqueuille, małej, uroczej wiosce w Owernii. Roussel stworzył ten elegancki ser, poszukując inspiracji w pleśniowym d'Auvergne.

Podawanie:

Podawany jako przekąska i na desce serów.

Zalecane wina:
Monbazillac moelleux, Rivesaltes.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis