SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bleu de Langeac

  • Ser Bleu de Langeac Ser Bleu de Langeac
Wygląd i konsystencja:
Bleu de Langeac to ser miękki, ma kształt walca, o wadze 450-500g. Średnica 10-12cm, wysokość 4 cm. Wnętrze blade z nieregularnymi otworami. Skórka pokryta szlachetną pleśnią. Wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego. Waży 500g. Dojrzewa 2 miesiace. Przypomina ser Blue d'Auvergne.

Smak i zapach:
Ser ma słony smak.

Pochodzenie:

Produkowany we Francji w regionie Owernia.

Wartości odżywcze:
Zawiera 45% tłuszczu.

Proponowane wino:
Cérons, Sauternes o Banyuls.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis