SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bleu de Gex

  • Ser Bleu de Gex Ser Bleu de Gex
  • Ser Bleu de Gex Ser Bleu de Gex
  • Ser Bleu de Gex Ser Bleu de Gex
  • Ser Bleu de Gex Ser Bleu de Gex
  • Ser Bleu de Gex Ser Bleu de Gex
  • Ser Bleu de Gex Ser Bleu de Gex
Wygląd i konsystencja:
Miąższ sera jest miękki w kolorze kości słoniowej i przywołuje na myśl zapach bogatych pastwisk górskich. Skórkę ma cienką, żółtawą, pokrytą białą pleśnią, którą należy przed jedzeniem usunąć. W przeciwieństwie do większości serów z przerostem pleśniowym gatunek ten produkowany jest w postaci dużego, płaskiego krążka, co przyspiesza proces dojrzewania. Dlatego ser ten jest bardziej miękki i mniej tłusty od innych serów z przerostem pleśniowym. Zawartość tłuszczu: 50%. Średnica 36 cm, waga 7,5 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany wyłącznie z mleka krów rasy Montbéliardes lub Pie rouge de l'Est, które pasą się na górskich, obfitych zielonych łąkach górskich Masywu Jury. Natychmiast po wydojeniu krów mleko jest poddawane obróbce i prasowane w górskich chatach, a skrzep mlekowy jest delikatnie solony i umieszczany w specjalnej formie na 4/5 dni przed rozpoczęciem procesu dojrzewania, który zazwyczaj trwa około miesiąca. Sery schną i dojrzewają około 3 tygodni w naturalny sposób, w piwnicach, przy wilgotności 80%. W trakcie afinażu (dojrzewania), za pomocą strzykawki do wnętrza masy serowej wtłaczane jest powietrze, dzięki czemu pleśń może rozwijać się od środka.

Smak i zapach:

Ser ma łagodny smak, z delikatną nutą grzybów, estragonu i świeżego mleka. Różnica między tym serem a innymi serami z niebieską pleśnią polega na tym, że ten pierwszy jest znacznie cięższy, a jego smak jest mniej podkreślany specyficznym i lekko gorzkawym aromatem. W smaku można wyczuć posmak orzechów laskowych.

Pochodzenie:

Jest to ser tradycyjny, farmerski i spółdzielczy. Oficjalna nazwa tego sera brzmi Blue du Haut Jura, lecz jest znany także pod nazwą Blue de Septmoncel. Ser produkowany jest w regionach l'Ain i Jura. Dokładna receptura sera została określona przez AOC, a on sam posiada certyfikat AOC od 1986 roku. Każde koło ma pieczęć z napisem 'Gex'.

Podawanie:

Miejscowa ludność spożywa ten ser z gotowanymi ziemniakami lub na ciepło na kromce chleba.
Zalecane wino -Sainte Croix du Mont.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis