SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bleu de Bresse

  • Ser Bleu de Bresse Ser Bleu de Bresse
  • Ser Bleu de Bresse Ser Bleu de Bresse
  • Ser Bleu de Bresse Ser Bleu de Bresse
  • Ser Bleu de Bresse Ser Bleu de Bresse
Wygląd i konsystencja:
Bleu de Bresse zaliczany jest do serów z przerostem i porostem pleśni. Ma kształt małego, płaskiego cylindra, cienką błyszczącą skórkę i miąższ o miodowej barwie z delikatnymi niebieskimi żyłkami. Ma konsystencję kremową, podobną do sera Brie, łatwo się rozsmarowuje. Skórka ma wyraźny zapach pieczarek.
W latach pięćdziesiątych stał się popularny jako alternatywa dla ostrych serów z przerostem pleśni. Bleu de Bresse jest wzorowany na włoskim serze Gorgonzola, lecz ma stanowczo delikatniejszy smak.
Ser Bleu de Bresse wiosną bywa szczególnie miękki, o wspaniałej konsystencji.

Komponenty i wytwarzanie:

Bleu de Bresse to odmiana francuskiego sera pleśniowego, produkowana z mleka krowiego w rejonie Alp. Jego nazwa pochodzi od krainy geograficznej Bresse, znajdującej się na terenie dzisiejszego regionu Rodan-Alpy. Jest uważany za jeden z najlepszych serów francuskich. Ser ów powstał w czasie II wojny światowej, w bogatej krainie pomiędzy Jurą, a Saoną.

Zakup i przechowywanie:

Bleu de Bresse powinien być koloru miodowego, o gładkiej, śmietankowej konsystencji, z cienką białą skórką, nieraz z brązowo-pomarańczowymi kropeczkami. Musi być łatwy do rozsmarowania. Nie może mieć ostrego zapachu, lepkiej skórki ani różowego wnętrza.
Należy go przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu kilku dni, gdyż łatwo staje się przejrzały.

Podawanie:

Przy zakupie należy sprawdzić datę przydatności do spożycia, gdyż ser szybko staje się przejrzały. Można go podać na desce serów, na tartinkach, nadziać nim owoce. Dobrze smakuje również z orzechami. Można go takze podawać z winogronami, selerem naciowym i krakersami.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis