SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bleu d’Élizabeth

  • Ser Bleu d’Élizabeth Ser Bleu d’Élizabeth
  • Ser Bleu d’Élizabeth Ser Bleu d’Élizabeth
  • Ser Bleu d’Élizabeth Ser Bleu d’Élizabeth
Wygląd i konsystencja:
Bleu d’Élizabeth wytwarzany jest w regionie Centre du Québec przez Fromagerie du Presbytère. Wytwarzany w kształcie cylindra obsypany jest ochrą. Wnętrze pół- miękkie zawierające niebieską pleśń, czasem zielonkawą. Dojrzewa 60 dni i waży 1,2kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser Bleu d’Élizabeth wytwarzany jest z niepasteryzowanego mleka krowiego.

Smak i zapach:

Bleu d’Élizabeth ma niepowtarzalny smak i doskonałą równowagę soli.

Podawanie:

Stosowany jako dodatek do makaronu, dań mięsnych i warzywnych. Do zagęszczania sosów i w cytrynowym vinaigrette oraz w fondue.

Wartości odżywcze:

Ser zawiera 28% tłuszczu.
Wilgotność sera wynosi 42%.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis