SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bleu dʼAuvergne Sancy

  • Ser Bleu dʼAuvergne Sancy Ser Bleu dʼAuvergne Sancy
  • Ser Bleu dʼAuvergne Sancy Ser Bleu dʼAuvergne Sancy
  • Ser Bleu dʼAuvergne Sancy Ser Bleu dʼAuvergne Sancy
  • Ser Bleu dʼAuvergne Sancy Ser Bleu dʼAuvergne Sancy
Wygląd i konsystencja:
Francuski ser krowi wytwarzany w górach Masywu Centralnego. Nie ma długiej tradycji – powstał w XIX wieku, ale jest dziś jednym z najpopularniejszych serów „niebieskich”. Sery mają kształt dużych walców i ważą ok. 1kg, są ręcznie solone i nakłuwane specjalnymi szpikulcami, aby pozwolić na rozwój pleśni.
Ser dojrzewa minimum 4 tygodnie. W zależności od dojrzewania ma konsystencję miękką lub lekko kruszącą się, z wyraźnym przerostem pleśniowym.

Smak i zapach:

W smaku bardzo intensywny, lekko słony, dość tłusty z lekkim posmakiem orzechowym. Więcej w nim kwasowości niż słodyczy.

Podawanie:

Świetny do sałatek z cykorii i jabłek lub gruszek, albo na deser z prażonymi orzechami laskowymi i radicchio. Roztopiony na grzankach idealnie pasuje do zupy z włoskiej kapusty.
Najlepsze wino do tego sera: białe wino likierowe (Sauternes, Jurançon, Coteaux du Layon, tokaj aszú).

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu-45%.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis