SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bleu Benedictin

  • Ser Bleu Benedictin Ser Bleu Benedictin
  • Ser Bleu Benedictin Ser Bleu Benedictin
  • Ser Bleu Benedictin Ser Bleu Benedictin
  • Ser Bleu Benedictin Ser Bleu Benedictin
  • Ser Bleu Benedictin Ser Bleu Benedictin
Wygląd i konsystencja:
Jest to ser z niebieskimi, głęboko usytuowanymi żyłkami. Skórka lekko szara. Ser zawiera 30% tłuszczu w suchej masie i 43% wilgotności. Całe koło sera wazy 2kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Bleu Benedictin jest przez wytwarzany przez mnichów z opactwa benedyktynów Saint-Benoît-du-Lac, w Quebecu. Dojrzewanie sera trwa ponad 90 dni.

Smak i zapach:

Ser o zapachu grzybów, z kremowym, delikatnie słonym smakiem.

Podawanie:

Z świeżym pieczywem, owocami. Dodawany do dań mięsnych i warzywnych. Proponowane wino:Gewurztraminer, Icewine.
Od 2000 r. Bleu Benedictin zdobył kilka nagród, m.in. Grand Prix des Fromages Canadiens [w 2002 i ponownie w 2006 r.] w kategorii niebieski i Grand Champion we wszystkich kategoriach (2000).

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis