SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Blarney

  • Ser Blarney Ser Blarney
  • Ser Blarney Ser Blarney
Wygląd i konsystencja:
Blarney jest to półtwardy, pikantny, okrągły ser. Jest podobny do duńskiego sera Samso i Gouda. Jest serem podpuszczkowym, o małych okrągłych oczkach, zawierających co najmniej 48% tłuszczu oraz nie więcej jak 40% wody Jest częściowo odtłuszczony, nie zawiera sztucznych barwników i dodatków. Kształt sera to płaski cylinder o średnicy 42-45 cm i wysokości 9-10 cm. Masa sera to 14 kg. Za smak i zapach , który jest przyjemnie pikantny, odpowiadają świeże owoce i wino.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser jest wytwarzany z mleka krowiego. Zawiera mniej niż 50% tłuszczu i jest produkowany w miejscowości Blarney (niewielkie irlandzkie miasto w pobliżu Cork).Okres dojrzewania to około trzech miesięcy.

Podawanie:
Podaje się go z pieczonymi ziemniakami, ze świeżymi owocami, zwłaszcza gruszkami.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis