SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bijou

  • Ser Bijou Ser Bijou
  • Ser Bijou Ser Bijou
Wygląd i konsystencja:
Bijou to świeży, naturalny kozi ser. W języku francuskim Bijou oznacza ”klejnot”. Ser jest bardzo mały, o wymiarach około 5 cm średnicy i 2,5 cm wysokości i wadze około 225 gr.

Skórka sera Bijou jest biała, aksamitna i oczywiście jadalna. Ser suszy się 24 godziny i staje się kruchy. Odstawiony na miejsce dojrzewania może tam spędzić 45 dni. Zawiera 21% tłuszczu.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser Bijou wykonany jest z pasteryzowanego mleka z posmakiem świeżych kwiatów, owoców, orzechów i drożdży.

Podawanie:
Ser Bijou to idealne rozwiązanie na deskę serów, ze świeżym wiejskim chlebem, z orzechami i suszonymi owocami.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis