SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bigio

  • Ser Bigio Ser Bigio
  • Ser Bigio Ser Bigio
Wygląd i konsystencja:
Bigio ma twardą teksturę otoczoną naturalną skórką.

Komponenty i wytwarzanie:

Bigio jest wytwarzany z mleka owczego, dojrzewa od 2 do 3 miesięcy pod grubą warstwą popiołu, co zapobiega tworzeniu się pleśni i zapewnia odpowiednie wchłanianie wilgoci. Zawartość tłuszczu ok.50%.Jest typem sera Pecorino.

Smak i zapach:

Ser posiada słodki smak.

Podawanie:

Bigio łatwo się topi, stosowany jest jako przekąska i dodatek do pieczywa.Podawany również jako deser z miodem i pomarańczową marmoladą.

Proponowane wina:
Barbera lub Barolo
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis