SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bica de Queijo

  • Ser Bica de Queijo Ser Bica de Queijo
  • Ser Bica de Queijo Ser Bica de Queijo
Komponenty i wytwarzanie:
Bica de Queijo jest produkowany w Póvoa de Lanhoso w regionie Minho (północ Portugalii). Wytwarzany jest z mieszanki surowego mleka krowiego, koziego i owczego.

Wygląd i konsystencja:

"Bica de Queijo" luźno przetłumaczone oznacza "worek z serem". I to jest właśnie wygląd tego sera. Gdy twaróg jest świeży. umieszcza się go w tkaninie i pozostawia do wyschnięcia. Gdy tekstury robią się zwarte usuwa się tkaninę ,która pozostawia na nim odciśnięty wzór, któremu ser zawdzięcza swoją nazwę.

Smak i zapach:

Bica ma charakterystyczny łagodny, maślany smak i satynową konsystencję bez oczek. Podobnie jak większość portugalskich serów, Bica ma smak lekko słony, gdyż mleko z ktorego jest wytwarzany pochodzi od zwierząt,którewypasane są na ziemiach nad morzem.

Podawanie:

Bica jest spożywany na wszystkich etapach dojrzewania: od miękkich i świeżych, po wędzone. Konsumpcja z czerwonym winem przed lub po posiłku.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis