SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bettelmatt

  • Ser Bettelmatt Ser Bettelmatt
  • Ser Bettelmatt Ser Bettelmatt
  • Ser Bettelmatt Ser Bettelmatt
Wygląd i konsystencja:
Faktura sera Bettelmatt jest maślana z ciemnymi otworami. Kolor sera jest blado-żółty. Skorupa zaś ma kolor czerwonawy. Kształt cylindryczny o średnicy od 40 do 55 cm, i grubości od 8 do 12 cm. Średnia waga każdej formy to18-40 kg. Dojrzewa w temperaturze 15-18 ° C średnio przez okres 3-4 miesięcy.

Komponenty i wytwarzanie:

Bettelmatt jest produkowany z mleka krowiego w całości lub częściowo odtłuszczonego.

Smak i zapach:

Smak słodki, delikatny i aromatyczny.

Pochodzenie:

Dzisiaj ser Bettelmatt jest produkowany nie tylko w Szwajcarii, ale również na Górnym Novarese w Formazza. Jest znany także pod innymi nazwami: ser Formazza lub Toma Bettelmatt lub Mattolini.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis