SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bethmale des Pyrénées

  • Ser Bethemale Ser Bethemale
  • Ser Bethmale des Pyrénées Ser Bethmale des Pyrénées
Wygląd i konsystencja:
Bethmale des Pyrénées jest miękki w konsystencji i łagodny w smaku. Jest surowym, prasowanym serem, z wyraźnymi, choć niewielkimi otworami, które nadają mu charakterystycznego wyglądu. Zawartość tłuszczu - 50%. Ser dojrzewa 2 - 3 miesiące, podczas których jest obracany. Waży ponad 4 kilogramy.

Smak i zapach:
Delikatnie kwiatowy, słodko-kwaśny smak i zapach piwnicy.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser Bethmale, wytwarzany z mleka krowiego, to ser Tomme o wyjątkowej „wiejskiej” jakości. Bywa, że wytwarza się go z mleka owczego, ale wersja z mleka krowiego jest lepiej znana i występuje najczęściej.

Pochodzenie:
Wytwarzany w Pirenejach przez Hervé Mons w regionie Ariege. Jego początki sięgają XII wieku. Inna nazwa sera Bethmale des Pyrénées to Aulus. Jego nazwa pochodzi od nazwy wsi, gdzie jest produkowany (region Couserans).

Proponowane wina:
Fitou, Corbieres Roussillon. Lokalne wino Cahors.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis