SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Berkswell

  • Ser Berkswell Ser Berkswell
  • Ser Berkswell Ser Berkswell
  • Ser Berkswell Ser Berkswell
  • Ser Berkswell Ser Berkswell
  • Ser Berkswell Ser Berkswell
  • Ser Berkswell Ser Berkswell
  • Ser Berkswell Ser Berkswell
  • Ser Berkswell Ser Berkswell
  • Ser Berkswell Ser Berkswell
  • Ser Berkswell Ser Berkswell
Wygląd i konsystencja:
Berkswell to twardy angielski ser z mleka owczego. Ma spłaszczony okrągły kształt. Głęboki rdzawy czerwony naturalny kolor skóry. Ser dojrzewa do ośmiu miesięcy i waży 3-4 kg, ma 20 cm średnicy 8 cm wysokości. Zawartość tłuszczu w serze wynosi 48%.
Berkswell jest sprzedawany po około czterech miesięcy, kiedy twarda, krucha, prążkowane skórka ma zapach lanoliny i wełny.

Smak i zapach:

Każde ugryzienie sera ujawnia więcej jej złożonych smaków - prażone orzechy w karmelu, cebuli i kwiatów łąkowych z kolczastego tang.

Pochodzenie:

Berkswell jest produkowany ręcznie na Ram Hall Farm położonej na skraju wsi Berkswell, w pobliżu Coventry w Anglii. Nazwę ser zawdzięcza miejscowości, w której jest produkowany.

Podawanie:

Stosowany jest najczęściej jako ser stołowy, ale bywa dodawany także do zup. Berkswell jest doskonałą alternatywą dla sera Cheddar, szczególnie dla osób cierpiących na alergie na krowie mleko.

Proponowane wina:

Wina czerwone tj. Côtes du Rhône, Quinta de la Rosa.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis