SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Beringse Witte

  • Ser Beringse Witte Ser Beringse Witte
  • Ser Beringse Witte Ser Beringse Witte
Wygląd i konsystencja:
Skórka biała, pleśniowa, wnętrze miękkie, kremowe. To miękki, dojrzały ser typu bryndza.Dojrzewanie trwa od 1 do 5 tygodni.

Pochodzenie::
Wytwarzany przez Piotra i Bert Boonen z mleka owczego,ze swoich owiec rasy Belgii.Istnieje tylko 700 zwierząt tego wyjątkowego gatunku na  całym świecie. Gospodarstwo położone jest w Hamont Achel w regionie Flandria na północy Belgii, w pobliżu granicy z Holandią.

Smak i zapach:
Rozprowadza się słodkim,czystym smakiem mlecznym z łagodnym trawiastym posmakiem.Skórka o nieco kwaśnym zapachu ma odrobinę gorzki smak z lekką nutą ziemi

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu: 45%.

Podawanie:Jest idealny na deskę serów z chrupiący chlebem i świeżymi owocami pigwy.

Proponowane wina: Beaujolais, Burgundii czy biały Sancerre.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis