SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bergues

  • Ser Bergues Ser Bergues
Wygląd i konsystencja:
Miękka beżowa skórka otacza biały miąższ sera Bergues. Ma około 2 kg wagi, 20-30 cm średnicy i 6 cm wysokości.

Komponenty i wytwarzanie:

Bergues wytwarzany jest z mleka krowiego, podczas produkcji jest płukany w piwie i solance. Dojrzewa przez 2 miesiące w chłodnej piwnicy. Dawniej było około 200 producentów tego sera, dziś pozostało jedynie około 15.

Smak i zapach:

Ser Bergues ma silny zapach.

Pochodzenie:

Produkowany przez mnichów trapistów, w mieście Bergues (region Flandria).

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu:15-25%.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis