SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bergkase

  • Ser Bergkase Ser Bergkase
  • Ser Bergkäse Ser Bergkäse
  • Ser Bergkase Ser Bergkase
  • Ser Bergkase Ser Bergkase
  • Ser Bergkase Ser Bergkase
  • Ser Bergkase Ser Bergkase
  • Ser Bergkase Ser Bergkase
  • Ser Bergkase Ser Bergkase
Wygląd i konsystencja:
Bergkase to twardy ser, jest mniejszą formą sera Allgauer Emmentaler. Skórka sera twarda i sucha, a masa ok.30 kg. Ser ma kształt płaskiego cylindra o średnicy 48-80 cm i wysokości 15-20 cm. Oczka okrągłe, średniej wielkości.
Zawartość tłuszczu co najmniej 45%, a wody nie więcej niż 40%.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser Bergkase jest wytwarzany z krowiego, letniego mleka z górskich stoków. Dojrzewanie sera trwa od 3-9 miesięcy.
Smak i zapach:
Ser ma słodkawo-pikantny smak, bardziej aromatyczny niż jego większa wersja.

Pochodzenie:

Bergkase jest wytwarzany w południowej Bawarii oraz w Austrii.

Podawanie:

Ser smakuje wyśmienicie, szczególnie z piwem, nadaje się także do topienia.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis