SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bergamo Formagella

  • Ser Bergamo Formagella Ser Bergamo Formagella
Wygląd i konsystencja:
Bergamo Formagella ma kształt cylindryczny, o średnicy 20 cm. Ser waży ok. 1,8 kg. Skórka jest cieńka, z porostem szaro-brązowej pleśni. Wnętrze sera jest miękkie w kolorze żółtym z dość licznymi dziurami.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego. Mleko do wyrobu tego sera jest brane wyłącznie od krów znajdujących się na terenach Bergamo.

Smak i zapach:
Smak jest łagodny, aromatyczny z charakterystycznym posmakiem siana.

Pochodzenie:
Pochodzi z Włoch z prowincji Bergamo. Pierwsze dokumenty, które potwierdzają pierwsząprodukcję tego sera zaczynają się na X - XI wieku.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis