SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bergamina

  • Ser Bergamina Ser Bergamina
Wygląd i konsystencja:
Bergamina makształt cylindryczny, o średnicy 10 cm. Ser waży średnio 600g. Jest to ser z porostem szarej pleśni. Skórka jest gładka i cieńka.  Wnętrze jest koloru białego z rzadko rozstawionymi otworami.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser podpuszczkowy. Wytwarzany z mleka krowiego z podpuszczką cielęcą.

Smak i zapach:
Smak jest bardzo łagodny i ser topi się w ustach, pozostawiając przyjemny posmak śmietany i świeżego mleka.

Pochodzenie:
Pierwsze dokumenty, które odnoszą się do produkcji tego sera sięgają X - XI wieku. Pochodzi z Włoch z prowincji Bergamo.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis