SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Belper Knolle

Wygląd i konsystencja:
Belper Knolle to ser twardy, powstaje z pasteryzowanego mleka i dojrzewa przez minimum 9 tygodni. Po zakończeniu dojrzewania serowe kulki obtaczane są w czosnku, pieprzu i soli himalajskiej.

Smak i zapach:

Delikatny ser o lekko pikantnej otoczce.

Pochodzenie:

Ser ten jest nowością na rynku i staje się coraz bardziej popularny. Produkowany jest w rejonie berneńskim. Nazwa jego oznacza dosłownie " kulka z Belp".W 2007 roku otrzymał nagrodę innowacji w świecie serowej, szwajcarskiej produkcji rolniczej. Znani kucharze porównują go do trufli. Tak jak trufle ściera się go na odpowiedniej tarce, zdobiąc nim przystawki, sałatki czy omlety.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis