SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bellelay

  • Ser Bellelay Ser Bellelay
  • Ser Bellelay Ser Bellelay
  • Ser Bellelay Ser Bellelay
Wygląd i konsystencja:

Bellelay to rodzaj szwajcarskiego sera produkowanego z krowiego mleka. Nosi też nazwęTete de moine, co znaczy głowa mnicha. Ma kształt spłaszczonej kuli o srednicy ok. 18 cm i ważył początkowo od 4 do 6 kg. Obecnie robi się sery znacznie mniejsze o masie 1 kg. Miąższ sera jest bardzo delikatny, prawie jka miąższ serów miękkich, bez oczek lub nieznacznie oczkowaty. Bellelay należy do serów podpuszczkowatych, dojrzewających. Dojrzewa 4-6 miesięcy w temperaturze ok.15 C i wilgotności powietrza 85-90 %.

Smak i zapach:

Posiada łagodny smak, zbliżony do smaku miękkich grojerów, czysty i aromatyczny.

Pochodzenie:

Ser Bellelay był wyrabiany już w XV wieku przez mnichów w kantonie Berne. Przeor zakonu otrzymywał od swoich farmerów, tytułem dzierżawy rocznej, jeden ser na głowe mnicha, stąd nazwa sera.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis