SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bel Paese

  • www.foodsubs.com/Chessoft.html www.foodsubs.com/Chessof t.html
  • Ser Bel Paese Ser Bel Paese
  • Ser Bel Paese Ser Bel Paese
  • Ser Bel Paese Ser Bel Paese
Wygląd i konsystencja:
Jest to nowoczesny, kremowy, półmiękki i lekki o elastycznej konsystencji, barwie kości słoniowej ,ser o mlecznym aromacie. Bel Paese ma średnicę nieco większą niż produkowany u nas ser Trapistów, ale jest niższy. Skórę ma gładką i czystą. Jest to ser typu podpuszczkowego, miąższ jest bez oczek lub z nieregularnymi oczkami. Bardzo plastyczny. Ten prawdziwie włoski artykuł można łatwo zidentyfikować po jego opakowaniu, które przedstawia wizerunek kapłana oraz mapę Włoch (wersja zastrzeżona w USA ukazuje mapę obu Ameryk). Bel Paese jest bardzo podobny do francuskiego Saint Paulin. Masa sera 1,2 - 2,8 kg. Zawartość tłuszczu to co najmniej 40%, wody 58%.

Komponenty i wytwarzanie:

Dojrzewa w okresie od 6 do 8 tygodni.

Smak i zapach:

Łagodny, lekko kwaskowaty, maślany smak. Jednak przechowywany w niskiej temperaturze traci swój niepowtarzalny smak.

Pochodzenie:

Bel Paese to ser współczesny, wytworzony w roku 1906 przez serowara Egidio Galbaniego.W 1920 roku wielka wytwórnia Galbaniego zaczęła produkcję. Ser pochodzi z regionu Górnej Lombardii we Włoszech. Początkowo ser nie stanowił żadnej rewelacji, a pomimo to, dzięki zręcznej reklamie, stał się szybko bardzo sławny i znany na całym świecie. Do produkcji tego sera używa się mleka krowiego. Bel Paese po włosku znaczy „piękny kraj” – takiego określenia używał Dante opisując Włochy. Nazwa sera pochodzi jednak od tytułu książki Abbota Stoppani „Bel Paese” czyli piękny kraj, która nawiązuje do podróży autora przez Włochy.

Podawanie:

Bel Paese może być składnikiem deski serów, sosów, zapiekanych kanapek. Można go używać do nadziewania mięs albo tak jak mozzarelli do pizzy czy zapiekanek.

Proponowane wina:

Do tego sera pasuje delikatne czerwone wino ze szczepów Barbera, Chardonnay, Nebbiolo lub Pinot Nero.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis