SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bédura

  • Ser Bédura Ser Bédura
Wygląd i konsystencja:
Ser Bédura jest wytwarzany z surowego mleka koziego."Bédura"- w lokalnym dialekcie oznacza brzoza, gdyż skórka sera,
która tworzy się na powierzchni jest biała i przypomina skórę brzozy. Wnętrze sera jest miękkie i puszyste, w smaku kawśny, pachnie ziołami. Dojrzewa od 10 do 20 dni. Zawartość tluszczu: 45%

Pochodzenie:
Bedura to oryginalny pleśniowy kozi ser włoski z regionu Lombardia (Varese) - ale inspirowany na francuskim Chabichou Pélardon. Trudno go znaleźć poza prowincją. Zdobywca pierwszej nagrody w Expo Taste of Milan.

Proponowane wina:
Białe Côtes du Sancerre Roussillon lub półwytrwane Vouvray.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis