SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Beaufort

  • Ser Beaufort Ser Beaufort
  • Ser Beaufort Ser Beaufort
  • Ser Beaufort Ser Beaufort
  • Ser Beaufort Ser Beaufort
  • Ser Beaufort Ser Beaufort
  • Ser Beaufort Ser Beaufort
Wygląd i konsystencja:
Dobry ser Beaufort powinien mieć wilgotną, lepką skórkę i lekko wklęsłą powierzchnię. Średnica 35-75 cm, wysokość 11-16 cm. Waga 15-70 kg. To duży, okrągły ser górski. Należy do rodziny Gruyere, ale ma wyższą zawartość tłuszczu 48%. Dojrzewa od 12 do 15 tygodni w wilgotnych (92%) piwnicach i w temperaturze poniżej 15 °. Beaufort ma miąższ barwy od kości słoniowej do żółtej, twardy, pozbawiony oczek. Produkowany zimą ma miąższ koloru białego, a latem - bladożółtego. Skórka jest koloru słomkowożółtego.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany we francuskiej  Sabaudii, gdzie mleko krów wypasanych na górskich łąkach nadaje dojrzałym serom słonawy smak i kwiatowy aromat. Potrzeba około 500 litrów (130 galonów) mleka do wytworzenia sera Beaufort w ilości 40 - 45 kg. Ser wytwarzany jest z mleka dostarczanego przez mahoniowej barwy krowy Beaufort, zwane Tarines lub Tarentaises. Ta starożytna górska rasa pochodzi z kontynentu azjatyckiego. Sery Beaufort wytwarzane są w trzech wersjach, Beaufort( wiosenny), Beaufort d'été (letni Beaufort) i Beaufort chalet d'alpage, wytwarzany wysoko w górach pod dachami domków alpejskich. Najlepszy okres do spożycia - od grudnia do końca września.

Smak i zapach:

Ser Beaufort posiada charakterystyczny łagodny, owocowy, słodki smak i delikatny aromat masła, kwiatów i miodu.

Pochodzenie:

Beaufort znany był już w czasach rzymskich. Ser jest produkowany w szałasach górskich. Ma francuski certyfikat AOC 1968. Jeżeli ser został oznaczony pieczęcią AOC, mamy gwarancję, że powstał i dojrzewał w górskich pieczarach Sabaudii co najmniej cztery miesiące. Ma to znaczenie o tyle, że bakterie znajdujące się w grotach pomagają w wytworzeniu odpowiedniej skórki, która utrzymuje właściwą wilgotność miąższu, co zaś sprawia, że ser jest kremowy, gładki i elastyczny. Nazwany na cześć małej miejscowości wiejskiej w Alpach francuskich. Beaufort znany również pod nazwą Cantalet.

Podawanie:

Jest to ser twardy dlatego najczęściej podawany jest z chrupiącym pieczywem. Czasami jako dodatek do zup lub na ciepło. Świetny na przekąski (np. koreczki), do topienia (fondue), do tart i quichów.

Proponowane wina:

Seysel, Chablis, szampan, Chardonnay, Pinot Noir, Riesling, Sauternes, Syrah, Côtes de Rhone.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis