SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bavarian Blue

  • Ser Bavarian Blue Ser Bavarian Blue
  • Ser Bavarian Blue Ser Bavarian Blue
Wygląd i konsystencja:
Bavarian Blue to niebieski ser bawarski - pełnotłusty, miękki, kremowy, okryty delikatną białą skórką, podobną do zewnętrznej otoczki sera Camembert. Skórka jest jadalna. Bavarian Blue to ser pleśniowy z żyłkami niebieskiej plesni na skórce i wewnątrz miąższu. Miąższ ma kolor porcelanowy do słomkowożółtego, jest otoczony białą, kwitnącą skórką.

Smak i zapach:
Ser Bavarian Blue ma aromatyczny i lekko pikantny śmietankowy smak.

Pochodzenie:

Niestety Bavarian Blue nie jest robiony według tradycyjnych przepisów, aczkolwiek stanowi produkt charakterystyczny dla XX wieku. Bergaderowi - niemieckiemu wytwórcy serów udało się połączyć florę bakteryjną dojrzewającą na białej powierzchni sera typu Camembert z wewnętrzną niebieską pleśnią, jaka występuje we wszystkich serach z niebieskimi żyłkami.

Podawanie:
Można go podawać wraz z innymi serami, po posiłku głównym jako przystawka bądź deser z dodatkiem winogron i orzechów włoskich. Stosuje się go do kanapek, na kulki i wałeczki serowe. Dobrze smakuje z lekkimi winami czerwonymi i różowymi.

Przechowywanie:
Nie można go zamrażać gdyż niszczy to jego konsystencję, a zapach przechodzi na inne produkty.

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu: 70%. Stanowi także niewielkie źródło białka, sodu, potasu i magnezu

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis