SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bavarian Bergkase (Bawarii Bergkäse), Allgauer Bergkase,

  • Ser Allgauer Bergkase Ser Allgauer Bergkase
  • Ser Allgauer Bergkase Ser Allgauer Bergkase
Wygląd i konsystencja:
Tradycyjny, twardy, niepasteryzowany ser farmerski. Ma okrągły kształt z naturalną skórką, podobną nieco do skórki Emmentala, ale ciemniejszą. Całe koło sera wazy 60 kilo. Dojrzewa na drewnianych półkach.

Komponenty i wytwarzanie:
Przyrządzany z mleka krowiego. Bergkäse jest wytwarzany wyłącznie w miesiącach letnich z mleka krów wypasanych na pastwiskach górskich, co wyjaśnia, dlaczego jest on także znany jako Alpenkase. Ser dojrzewa przez okres od trzech do dziewięciu miesięcy.

Smak i zapach:
Bardziej aromatyczny niż Emmental, ale nadal owocowy.

Pochodzenie:
Bergkäse oznacza po prostu 'ser górski' i jest nieco mniejszą wersją popularnego sera Allgauer Ementaler.

Podawanie:
Twardawy, ale jednocześnie elastyczny ciągnący się ser jest doskonały do roztapiania.

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu 45%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis