SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bastardo del Grappa

  • Ser Bastardo del Grappa Ser Bastardo del Grappa
  • Ser Bastardo del Grappa Ser Bastardo del Grappa
  • Ser Bastardo del Grappa Ser Bastardo del Grappa
Wygląd i konsystencja:
Kolor waha się od żółtego do brązowego. Zmienia się wraz z wiekiem. Bastardo del Grappa ma małe, rozsiane oczka. Jest dostępny w kształcie koła o średnicy 25-30 cm, 2-8 cm wysokości i masie od 2,5 do 5 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Bastardo del Grappa wytwarzany jest z surowego mleka krowiego. Tradycja schronisk górskich stanowi, że mleko pozostawia się w chłodnym miejscu na noc. Potem oddziela się od tłuszczu, umieszcza go w kotle miedzi i miesza go z mlekiem z udoju z rana. Następnie mleko jest podgrzewane, utrzymane w ciągłym ruchu, doprowadzając je do temperatury pomiędzy 38 ° i 42 ° C. W tym momencie dodaje się twaróg, a następnie dzieli masę serową, delikatnie podgrzewając z powrotem do 45 ° C. Twaróg jest przenoszony do drewnianych form i podlega miękkiemu prasowaniu. Następnie odstawia się go na 2-3 dni, aż ciasto nabierze miękkości. Solenie odbywa się w soli przez okres nie dłuższy niż 4-5 dni, aby nie zmieniać lekko słodkiego i aromatycznego smaku. Dojrzewanie trwa co najmniej cztery miesiące, ale nie więcej niż sześć.

Smak i zapach:

Bastardo del Grappa ma kwiatowy zapach i słodkawy smak, z nutą ziół, który nasila się wraz z dojrzewaniem.

Proponowane wina:

Cabernet Franc lub Chardonnay Espumoso.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 45%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis