SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Barilotto

  • Ser Barilotto Ser Barilotto
  • Ser Barilotto Ser Barilotto
  • Ser Barilotto Ser Barilotto
  • Ser Barilotto Ser Barilotto
Wygląd i konsystencja:
Ser Barilotto ma kształt beczułki o wymiarach 4 cm x 4 cm. Pokryty białą skórką. Wnętrze kremowe o zabarwieniu kości słoniowej.

Komponenty i wytwarzanie:
Wytwarzany z mleka bawolego.Barilotto, co oznacza "beczka" w języku włoskim wytwarzany  jest przez ogrzewanie serwatki pozostałej z produkcji mozzarelli Buffalo. Gdy serwatka jest podgrzewana do wysokiej temperatuty tworzy się skrzep, który pozostaje poddany drenażowi przez 8 dni w formach. Następnie jest solony i pozostawiony do dojrzewania w piwnicach na około 40 dni. Często obracane. Pakowane próżniowo by zachowac wilgotność.

Smak i zapach:
Aromat  jest  łagodny i delikatny. Intensywnie świeży smak i zapach kremu. Jego subtelna słodycz sugeruje smak miodu jako dodatek.

Pochodzenie:

Produkowany przez Casa Madaio we Włoszech.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis