SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Baratte

  • Baratte-świeży i dojrzały  www.mundoquesos.com Baratte-świeży i dojrzały www.mundoquesos.com
Wygląd i konsystencja: Baratte jest surowym serem z mleka koziego.Ser jest bardzo zróżnicowana zarówno pod względem konsumpcji,jak i formie.Może być spożywany jako świeży lub bardziej dojrzały po 3-4 tygodniach.Świeży ser ma teksturę wilgotną,miękką,gładką i delikatną,natomiast pod koniec dojrzewania jego tekstura staje się coraz bardziej sucha i łamliwa.Dojrzały ser obsycha przez co zmniejsza się jego wielkość,a na powierzchni powstaje cienka,naturalna skórka z łatami niebiesko-szarej pleśni.Przyjmuje on kształt małego obcięte cylindra: 2 - 2,5 cm. wys.i wadze 20 g do 10 g.Zawartość tłuszczu:45%.

Smak i zapach; delikatny w smaku,w miarę dojrzewania staje się coraz silniejszy i ostrzejszy.Pachnie orzechami laskowymi i piwnicą.

Podawanie:dojrzały ser jest doskonały jako aperitif,natomiast świeży jest pyszny ze szczyptą szczypiorku lub pieprzu.

Proponowane wino: Leroy Bourgogne Chardonnay Białe lub Idrias
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis