SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Baladi,Jibneh Khadra

  • Ser Baladi Ser Baladi
  • Ser Baladi Ser Baladi
Wygląd i konsystencja:
Baladi to Środkowo-Wschodni, biały, gładki, kremowy ser o łagodnym smaku i miękkiej teksturze. Jest podobny do Akawie, ale z bardziej zwartą konsystencją. Jest to ser regionalny, górski. Początkowo wytwarzany z mleka niepasteryzowanego owczego, koziego i krowiego, ale wtedy musiał być spożywany w ciągu trzech dni. Teraz wykonywany jest z mleka pasteryzowanego i ma dłuższy termin przydatności.

Smak i zapach:

Łagodny, lekko słony smak.

Podawanie:


Ser Baladi smakuje pysznie, rozłożony na świeżym pieczywie lub krakersach. Należy jeść go na śniadanie lub przekąskę.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu w suchej masie wynosi 15%.
Zawartość wilgoci 60%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis