SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Baguette Laonnaise

  • Baguette Laonnaise Baguette Laonnaise
  • Ser Baguette Laonnaise Ser Baguette Laonnaise
  • Ser Baguette Laonnaise Ser Baguette Laonnaise
  • Ser Baguette Laonnaise Ser Baguette Laonnaise
Wygląd i konsystencja:
Tradycyjny, wiejski ser z płukaną skórką. Ma kształt bochenka lub cegły z błyszczącą, ale jednocześnie grubą pomarańczowo-brązową skórką. Lepka, prążkowana, pomarańczowo-brązowa skórka ukrywa sprężyste, lecz gęste, wnętrze sera. Zawartość tłuszczu: 45%.

Komponenty i wytwarzanie:

Produkowany z mleka krowiego.

Smak i zapach:

Wraz z dojrzewaniem ser zaczyna wydzielać bardzo intensywny zapach i nabiera specyficznego smaku. Jeśli ser będziemy trzymać w lodówce, skórka może wyschnąć, a sam ser stanie się dość gorzki i nieprzyjemny w smaku.

Pochodzenie:

Wytwarzany w wysoko uprzemysłowionym mieście Laon. Produkcja tego sera rozpoczęła się po II Wojnie Światowej. Zalecane wina - Coteaux Champenois, Bouzy.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis