SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bagoss

  • Ser Bagoss Ser Bagoss
  • Ser Bagoss Ser Bagoss
  • Ser Bagoss Ser Bagoss
Wygląd i konsystencja:
Konsystencja sera Bagoss jest twarda, gęsta i ma jasnożółty kolor (gdy ser jest młody), zielonkawy ,gdy ser będzie już starszy. Niekiedy pojawiają się w serze bardzo małe otwory. Skorupa jest ciemnobrązowa, gładka, polerowana olejem i suszona w celu ochrony, zwiększenia spójności i zapobiegania szybkiemu starzeniu się. Forma sera ma kształt cylindryczny o średnicy 40 cm i wysokości 12-15 cm.Waży 15 kg. Dojrzewanie sera może trwać od co najmniej dwóch miesięcy do maksymalnie dwóch lat.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser produkowany z mleka krowiego, częściowo odtłuszczonego.Solony ręcznie i przecierany oliwą z oliwek i lnu.

Smak i zapach:

Charakterystyczny aromatyczny smak, zdecydowanie ostry.

Pochodzenie:

Bagoss pochodzi prowincji Brescia. Jest znany również pod następującymi nazwami: Bagozzo. Grana Bresciano, Thin.

Podawanie:
Ser stołowy, podawany pokrojony w plastry jako przekąska lub na makaron zastępując np. Parmezan.

Proponowane wino:
Montescudiano Red Franciacorta Rosso, Montepulciano d'Abruzzo.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis