SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bababloo

  • Ser Bababloo Ser Bababloo
  • Ser Bababloo Ser Bababloo
  • Ser Bababloo Ser Bababloo
Wygląd i konsystencja:
Wytwarzany w kształcie cylindrycznym. Ser pleśniowy dojrzewa w piwnicach od 90 dni do 6 miesięcy. Półmiękki w kolorze jasno żółtym z grubymi, poziomymi, ciemnoniebieskimi żyłkami pleśni. Tekstury kruche, maślane.

Komponenty i wytwarzanie:
Bababloo jest wytwarzany z mieszanki mleka koziego i krowiego. Świeże mleko jest przefitrowywane, a następnie podgrzewane. Dodawane są naturalne bakterie kwasu mlekowego, Penicillium roquefortii, która pozwala rozwinąć charakterystyczne i szczególne żyłki niebieskiej pleśni. Po pewnym czasie, dodaje się naturalnego enzymu - podpuszczki, do koagulacji mleka. Skrzep kroi się w kostkę, ręcznie wkłada się do form, aby odciekł nadmiar serwatki. Gdy koła sera są wystarczająco suche, płucze się je w solance i odstawia do dojrzewania.

Smak i zapach:
Zapach jest ostry i silny, lekko słony. Smak dobrze wyważony pomiędzy mlecznym, a ostrym smakiem niebieskiego sera.

Pochodzenie:
Ser wytwarzany przez Doline Shepherd Creamery w New Jersey.

Podawanie:
Serwuje się go z gotowanymi gruszkami, na świeżym pieczywie, jako dodatek do sałatek i pieczonych ziemniaków. Stosowany również w desce serów. Podawany z winem: Dolcin, Sauternes lub Côtes de Ventoux.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis