SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Azeitão

  • Ser Azeitao Ser Azeitao
  • Ser Azeitao Ser Azeitao
  • Ser Azeitão Ser Azeitão
  • Ser Azeitão Ser Azeitão
Wygląd i konsystencja:
Miąższ sera jest miękki, kremowy w kolorze kości słoniowej. Azeitão posiada cienką, jasnożółtą skórkę. Ma kształt cylindra.

Komponenty i wytwarzanie:

Azeitão to drobny ser wytwarzany w południowo-zachodniej Portugalii, wśród gór Arrábida z mleka owiec, które pasą się w górach i dolinach na tym obszarze. Wykonany jest w stylu podobnym do innych znanych serów z tego regionu jak np. portugalski Serra da Estrela. Zsiadłe mleko szczepione jest wegetariańską podpuszczką z kwiatów rośliny o nazwie karczoch hiszpański. Dojrzewanie sera trwa 90 dni.

Smak i zapach:

Cały ser przesiąknięty jest zapachem kwiatowym pochodzącym z podpuszczki. Gdy wystarczająco dojrzeje smak staje się trawiasty z posmakiem mlecznym, lekko kwaśny.

Pochodzenie:

Azeitão jest wytwarzany głównie w regionach Palmela, Sesimbra i Azeitão u podnóża gór Setúbal's Arrabida (na południe od Lizbony).

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis