SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Autun

  • Ser Autun Ser Autun
  • Ser Autun Ser Autun
  • Ser Autun Ser Autun
Wygląd i konsystencja:
Ten świeży ser ma drobną fakturę i wytwarzany jest z mleka krowiego. Ma miękką, białą masę serową i naturalną skórkę. Ser ma kształt wysokiego cylindra bądź stożka o wymiarach 5-6 cm średnicy i 8 cm wysokości, waży około 200 g. Zawiera 40-45% tłuszczu.

Komponenty i wytwarzanie:


Proces dojrzewania trwa co najmniej trzy tygodnie. Można go spożywać jako świeży lub po dojrzewaniu. Produkowany w gospodarstwach rolnych w Burgundii.

Smak i zapach:


Jego smak jest bogaty, wyrafinowany i zaokrąglony, z nutą kwasowości.

Podawanie:

Idealnie pasuje do niego wino Mercurey i Rully.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis