SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Asiago

  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html www.foodsubs.com/Chesfir m.html
  • Ser Asiago Ser Asiago
  • Ser Asiago Ser Asiago
  • Ser Asiago Ser Asiago
  • Ser Asiago Ser Asiago
  • Ser Asiago Ser Asiago
  • Ser Asiago Ser Asiago
  • Ser Asiago Ser Asiago
  • Ser Asiago Ser Asiago
  • Ser Asiago Ser Asiago
  • Ser Asiago Ser Asiago
  • Ser Asiago Ser Asiago
Wygląd i konsystencja:
Asiago to półtwardy, tradycyjny, wiejski, niepasteryzowany farmerski ser żółty. W wyniku długiego i powolnego procesu dojrzewania tworzy się zwarta, lekko kremowa, granulowana konsystencja pełna małych, nieregularnych oczek. Miąższ jest barwy białej do słomkowej. Ser ma kształt dużego cylindra o wadze od 8 do 12 kg. Skórka jest biała, gładka, niejadalna.

Komponenty i wytwarzanie:

Pierwotnie produkowany z mleka owczego pod nazwą: Pecorino di Asiago, obecnie jest wytwarzany w całości z mleka krowiego, częściowo odtłuszczonego. Podczas dojrzewania soli się go na sucho lub przez zanurzanie w solance. Rozróżniamy dwa rodzaje Asiago: pierwszy (mylnie uznawany za Pressato) jest lekko prasowanym serem produkowanym z mleka pełnego, dojrzewającym przez okres 20-30 dni. Kolejny (Asiago d'Allevo) jest dojrzałym serem wytwarzanym z mleka odtłuszczonego. Ser jest dostępny w różnych wariantach:



  • Asiago Pressato (młody) jest wytwarzany z pełnego mleka, dojrzewa 20 do 40 dni, ma bardzo łagodny smak i jasny kolor.
  • Asiago Mezzano składa się z mieszanki pełnego i odtłuszczonego mleka, dojrzewa przynajmniej trzy miesiące i ma bardziej wyraźny smak niż jego młodszy kolega.
  • Asiago Vecchio dojrzewa około roku i uzyskuje najbardziej wyrazisty smak.
Smak i zapach:
Asiago to owocowy, lekko ostry ser. Po okresie dojrzewania przez 2 lata nabiera intensywnego, specyficznego zapachu kwasu mlekowego.

Pochodzenie:

Asiago powstaje w regionie Vicenza i Trento oraz Veneto w północno-wschodnich Włoszech oraz w Carnia, Venetia, Trentino, Lombardia i okolicach.

Podawanie:

Może być starty i używany jako przyprawa. Młodsze gatunki mogą służyć za apetyczne zakąski lub przekąski między posiłkami. Doskonałe do winogron. Starsze tworzą wraz z mocnym czerwonym winem doskonałe uwieńczenie kolacji albo dodawane są jako tarty ser do potraw z makaronu, z warzywami i pieczywem.

Proponowane wina:

Zalecane wina białe lub deserowe, np.: Bardolino, Cabernet Sauvignon, Pinot Gris, Barbaresco, Barolo, Chianti, Pinot, Sauvignon Blanc, Zinfandel.

Wartości odżywcze:

Masa serowa zawiera 45% tłuszczu.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis