SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ascutney Mountain

  • Ser Ascutney Mountain Ser Ascutney Mountain
  • Ser Ascutney Mountain Ser Ascutney Mountain
  • Ser Ascutney Mountain Ser Ascutney Mountain
Wygląd i konsystencja:
Ser Ascutney Mountain podobny jest do europejskich serów alpejskich jak Gruyere, Appenzeller, lub Comte. Ascutney Mountain posiada zwartą konsystencję, z oczkami rozsianymi po całym wnętrzu. Skórka sera jest koloru słomy. Wytwarzany jest w kształcie 10kg koła, o średnicy 11cm.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany z mleka krów rasy Jersey. Płukany w solance. Dojrzewanie trwa 8 miesięcy w wilgotnych piwnicach. Przez kilka pierwszych tygodni dojrzewania ser Ascutney Mountain jest obracany.

Smak i zapach:

Ascutney Mountain ma słodki, maślany, lekko pikantny smak.

Podawanie:

Podawany z krakersami lub chlebem, jako składnik sałatek lub zup.

Proponowane wina:

Chianti Classico Riserva lub Syrah.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis