SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Artavaggio

  • Ser Artavaggio Ser Artavaggio
  • Ser Artavaggio Ser Artavaggio
  • Ser Artavaggio Ser Artavaggio
  • Ser Artavaggio Ser Artavaggio
Wygląd i konsystencja:
Dojrzewa około 50 - 60 dni w wilgotnych jaskiniach Valsassina. Wytwarzany w małych kołach o wadze 0,5 kg. Skórka jego obsypana jest mąką ryżową. W zależności od poziomu dojrzałości posiada szaro-zieloną pleśń.

Smak i zapach:
Smak pikantny.

Pochodzenie:
Wytwarzany jest w Południowym Tyrolu w małych alpejskich mleczarniach w regionie Lombardia.

Wartości odżywcze:

Zawiera w swej masie 50% tłuszczu.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis