SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ardrahan

  • Ser Ardrahan Ser Ardrahan
  • Ser Ardrahan Ser Ardrahan
  • Ser Ardrahan Ser Ardrahan
  • Ser Ardrahan Ser Ardrahan
  • Ser Ardrahan Ser Ardrahan
  • Ser Ardrahan Ser Ardrahan
  • Ser Ardrahan Ser Ardrahan
Wygląd i konsystencja:
Chropowata, płukana w solance skórka jest pokryta gęstą siecią brązowych, żółtobrunatnych, szarych i żółtych plamek pleśni. Pod płukaną w solance skórką kryje się ciemnożółty miodowy miąższ, sprężysty i lekko kredowy. Najczęściej spotykany jest ser okrągły.
Jego wielkość i waga mogą nieznacznie różnić się od siebie ze względu na fakt, że ser jest ręcznie wyrabiany.
Duże koło sera waży około 1 kg. Istnieje również mała wersja, która waży 300g. Okres przydatności do spożycia dużych serów wynosi 16 tygodni, a jego mniejszej wersji 8 tygodni.

Komponenty i wytwarzanie:

Produkowany z mleka krowiego. Dojrzewa przez okres od czterech do ośmiu tygodni.

Smak i zapach:

Ser Ardrahan wydziela wspaniały, złożony bukiet aromatów, w których wyróżnia się przyjemnie ostry i kwaskowaty zapach podkreślający maślany i gęsty charakter sera. Nuta końcowa zapachu przypomina młodego Gruyere. Posiada charakterystyczny, ziemisty aromat.

Pochodzenie:

Współczesny, tradycyjny, wiejski ser wegetariański z płukaną skórką. Produkcją sera Ardrahan zajmują się Eugene i Mary Burns.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu 25%,
Białko 6%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis