SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ardi Gasna

  • Ser Ardi Gasna Ser Ardi Gasna
  • Ser Ardi Gasna Ser Ardi Gasna
  • Ser Ardi Gasna Ser Ardi Gasna
Wygląd i konsystencja:
Ardi Gasna to tradycyjny, wiejski, niepasteryzowany, twardy ser z mleka owczego. Ma kształt koła o naturalnej, chrupkiej, żółtej skórce z szarawą pleśnią. Podobne sery to między innymi Laruns i Esbareich. Zawartość tłuszczu: 50%. Ardi znaczy owce, gasna - mleko.


Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany jest wiosną i późnym latem. Wszystkie sery tego typu są często wysoko nagradzane.

Smak i zapach:

Ardi Gasna ma twardą fakturę, ale w ustach wyczuwa się bogaty smak. Jego aromat jest czysty i świeży, z domieszką słodyczy górskich kwiatów i posmakiem orzechów jako efektem dojrzewania. Na finiszu ser nabiera ostrości wzmagającej się, gdy dojrzewa.

Pochodzenie:

W języku baskijskim jego nazwa oznacza „ser owczy”, a receptura pozostała niezmieniona od stuleci. Ser produkowany jest głównie w dolinie Nive w Pirenejach.

Podawanie:

Ser nadaje się do deski serów, ale jest także wykorzystywany do tarkowania. Zalecane wina - Margaux, Madiran.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis