SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ardéchois

  • Ser Ardéchois Ser Ardéchois
  • Ser Ardéchois Ser Ardéchois
  • Ser Ardéchois Ser Ardéchois
Wygląd i konsystencja:
Ser powstał w Ardèche we Francji. Ardéchois, bo taką nosi nazwę, ma kształt okrągły. Waży 90 gram. Bardzo trudno dostać ten ser, niestety tylko niewielu producentów go wyrabia.
Ser dojrzewa ok 2 tygodni w klimatyzowanych piwnicach. Skórka jest pokryta pleśnią i grudkami.

Smak i zapach:
Ardéchois jest subtelny, z wyczuwalną, specyficzną nutą mleka koziego. Kiedy ser dojrzeje smaki i zapach się pogłębiają.

Pochodzenie:

Wytwarzany w regionie Rhone-Alpes. Ardéchois jest subtelny, z wyczuwalną, specyficzną nutą mleka koziego. Kiedy ser dojrzeje smaki i zapach się pogłębiają.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis