SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Aragatski

  • Ser Aragatski Ser Aragatski
  • Ser Aragatski Ser Aragatski
Wygląd i konsystencja:
Aragatski to ser podpuszczkowy, twardy o ostrym smaku z mleka owczego z dodatkiem krowiego produkowany na Kaukazie. Produkcja odbywa się na terenie górzystym.Skórka sera Aragatski jest twarda i sucha, pokryta parafiną. Oczka małe i nieregularne. Kształt płaskiego cylindra o średnicy 18-20 cm i wysokości 7-8 cm. Waga jego waha się od 3 do 5 kg.Smak i zapach:
Ser Aragatski ma czysty, ostry smak i zapach trochę amoniakalny.Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu 50%, a wody 42%.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis